OBJEDNÁVKA

Termín

Čas je pouze orientační údaj. Budeme vás kontaktovat ohledně upřesnění.

Kontaktní údaje

V souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., v platném znění (zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, dále jen „zákon“) souhlasím se zpracováním poskytnutých osobních údajů.
OBJEDNÁVKA

Dá se něco dělat se "zpackaným životem?"


Byla jsem si nedávno posedět s kamarádkou na víně. Nejdřív jsme plánovaly každá jen dvě deci a hodně vody, byly jsme přece autem. Jenže v zajetí vášnivého rozhovoru, jsme postupně decky přidávaly. Usměvavý číšník nás upozornil, že láhev bude přece jen výhodnější, a tak jsme se nebránily jeho radě. Kamarádka se rozpovídala. No a já, jak to mám ve zvyku, byla jedno velké ucho.
 
Byl to dlouhý monolog o jejím „zpackaném životě“, došlo i na slzy a mnoho stížností na své okolí. Poslouchala jsem její nářky na to, jak je všechno špatně.
Manžel jí nerozumí, s dětmi jí nepomůže o domácnosti ani nemluvě. Na všechno se cítí sama, výchovu dětí nezvládá, dcera jí přerůstá přes hlavu. Nic nestíhá, pořád je v poklusu. Práce je na nic, už je tam moc dlouho, nebaví ji, ale neví, co by jiného dělala. Dnešní doba je uspěchaná, politická situace je příšerná….  byla tak trochu k nezastavení a dostávala kuráž díky skvěle chlazenému savignonu.

 

Hlava mi už  praskala ve švech, protože její stěžování jsem slyšela už mnohokrát. Jsem poučena, že neradím, když nejsem tázaná, ale jelikož ze své zkušenosti vím, že pouhé tlachání a stěžování si a „půjčování si mé životní energie“ ji na chvilku sice pomůže, ale nic nevyřeší, posilněna alkoholem, jsem ji zastavila a důrazně řekla:
„Milá zlatá, je to tvůj život, tak se s tím buď smiř a měj ho ráda, nebo ho změň a pracuj na tom, abys ho ráda měla. A nebo se seber a uteč do lesů, jako jsi mi tady už asi pětkrát připomněla.“
 
Trochu překvapeně koukala, zarytě mlčela, utřela slzy a vstřebávala mou radu. Pak jsem pokračovala ve svém monologu trochu klidněji.
Mohu ti naslouchat, povzbuzovat tě, ráda ti poradím a odblokuji všechen ten nahromaděný vztek, co v sobě máš. Ale pokud si svůj život neuspořádáš tak, aby ti v něm bylo dobře, bude ti v něm špatně a nebude to vina nikoho jiného než tvoje vlastní.
Jasně, že děti se sami nezačnou vzorně chovat a sami od sebe ti najednou pomáhat, bordel v bytě se sám od sebe také neuklidí a tvůj muž se přes noc nezmění v chápavého a naslouchacího chlapíka, který se místo sportovního přenosu bude celý večer věnovat tobě a nebo se pustí do vaření, které před tím nikdy nedělal.
 
Ale můžeš dětem stanovit nová pravidla a být v nich důsledná. Můžeš říct svému muži, jak se cítíš, že by ti moc pomoho jeho pozornost alespoň 20 min denně. Navrhnout mu dělbu práce  a nebo prostě mu sdělit, že pokud nechce, abys skončila v blázinci, obejde se bez teplých večeří.
 

 

Ať je tvůj život jaký je, pokud ho nebudeš mít ráda, jen ho zhoršíš. I když začneš dělat malé změny, nepůjde vše hned. Ale krůček po krůčku se věci a lidi okolo začnou měnit. Je třeba se radovat z malých úspěchů a drobností, které se ti povedly. Miluj své děti i když jsou zlobivé a drzé v tom svém hormonálním přerodu. Nebyli jsme o nic lepší. Ale přijímej je takové jaké jsou a nesrovnávej je s ostatními. Miluj svého muže, protože pokud ho nemiluješ, nic ti nebrání ho jednoho dne opustit. A pokud ho nechceš opustit, nejspíš ti do života stále přináší nějaká pozitiva, za která se vyplatí ho ocenit a milovat.
 
Náš život se dá rozhodně žít tak, aby nás bavil, jen to chce najít odvahu a něco změnit. Když chceme ve svém životě zažít věci, které jsme ještě nezažili, něco změnit, sebe posunout, musíme se někdy zvednout ze židle a udělat věci, které jsme nikdy neudělali.

 

A jak to s mou kamarádkou dopadlo? Ten večer slíbila, že se pustí do akce. Zatím změnila po letech práci a zkrátila pracovní úvazek. S mužem začali jednou týdně tančit společenské tance. Chce to čas, krůček po krůčku, ale je na dobré cestě.
 
I vy můžete lecos změnit, stačí jen chtít:) A když na změnu sami nestačíte, nebo nemáte sílu, objednejte se na konzultaci a já vám ráda poradím www.eft-terapeutka.cz

 

Objednávka se zpracovává, počkejte prosím...