OBJEDNÁVKA

Termín

Čas je pouze orientační údaj. Budeme vás kontaktovat ohledně upřesnění.

Kontaktní údaje

V souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., v platném znění (zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, dále jen „zákon“) souhlasím se zpracováním poskytnutých osobních údajů.
OBJEDNÁVKA

Duševní hygiena

Psychohygiena nejen pro psychicky nemocné. Proč ji dodržovat a co to přesně znamená? Duševní hygiena je nezbytnou součástí nás všech.

Nedávný průzkum ukázal, že v současnosti v EU umírá každý rok asi 60 000 obyvatel v důsledku sebevraždy, což je více než počet úmrtí způsobených dopravními nehodami, vraždami nebo HIV / AIDS.

Je to šílené zjištění a mnoho lidí zapomíná na své duševní zdraví. Jednoduše řečeno, duševní hygiena je zdravý životní styl. Psychohygiena je určena pro zdravé i nemocné. Ukazuje nám lidem návod na zdravý způsob života, nejen na duševní a tělesné zdraví, ale i na naše sebepoznání, sebevědomí a pocity spokojenosti. Duševně zdravý a vyrovnaný člověk je odolnější proti tělesným nemocem a nejméně jedna třetina všech somatických onemocnění vzniká primárně poruchou duševní rovnováhy.

Pokud budeme nespokojení a nevyrovnaní stáváme se “stresorem” sami sobě, prožíváme velké citové napětí, nedokážeme svůj život prožívat naplno, což nám logicky brání být šťastní a spokojenní.

Zajímavé je, že o své tělo docela dobře pečujeme. Mejeme ho, mažeme voňavými krémy, voníme drahými parfémy, oblékáme do hezkého oblečení, pečujeme o svou pleť, dopřáváme ji kvalitní krémy a makeup, občas zajdeme na kosmetiku. Vlasy pravidelně ošetřujeme balzámy a navštěvujeme kadeřníka, abychom zakryly odrosty, šediny a měli cool sestřih. Ale na svou duši zapomínáme. Ona totiž není tak úplně vidět. Tu zakryjeme pod hezké šaty, pod masku, kterou navenek nosíme, ale naše zanedbaná a zanesená duše nás rychle prozradí. Hlavně naším výrazem, řečí těla, tónem hlasu, naší energií, kterou na své okolí působíme.

Takže co s ní? Jak pečovat o svou duši? Jak dodožovat mentální hygienu? Zde je 9 základních kroků:

 

1.Dbejte na kvalitní spánek

Ideálním prostředím k spánku je tichá, temná místnost s dostatečným přívodem čerstvého vzduchu. Doporučuje se chodit spát v určitou hodinu. Organismus si na tento rytmus zvykne.

2.Jsme to co jíme

Správnou výživou můžeme nejen upevnit svou duševní rovnováhu, ale i zvýšit odolnost proti infekcím, zvýšit svou pracovní výkonnost, prodloužit svůj život.

3.Odpočívejte pravidelně

Odpočinek a regenerace sil je v životě člověka velmi důležitý aspekt. Odpočinek musí být spojen s celkovým duševním uklidněním.

4.Hýbejte se a vyplavujte endorfíny

Nedostatek pohybu nám způsobuje emoční napětí a vzniká mnoho psychosomatických onemocnění, např. ischemické choroby srdeční. Je nutné zdůraznit, že nedostatek pohybu představuje především výraznou zátěž psychiky.

5.Dbejte na svůj volný čas

Pro duševní rovnováhu je nejideálnější stav, kdy člověk  nepociťuje intenzivní časovou tíseň. Dbejte na svůj volný čas. Nebuďte stále pod časovým tlakem. Těžké v dnešní zrychlené době.

6.Buďte k sobě laskaví

Uznejte občas svou chybu, ale nevyčítejet si ji. Buďte si vědomi svých slabin, ale nekritizujte se za ně. Pochavlte se občas.

7.Neřešte stále minulost

Čím více se hrabeme v negativních myšlenkách, které se kdysi staly, dáváme jim svou pozornost, tu posilujeme, živíme a přitahujeme.

8.Zakažte si sebelítost

Sebelítost nás oslabuje. Je to velký toxín naší duše. Udržuje nás v pocitu, že jsme chudáci a že je život nespravedlivý. Brzdí nás ve změnách a stahuje dolů.

9.Buďte sami sebou

"Žij a nechej žít." Neřešte, co si o vás druzí myslí. Stejně se nezavděčíte všem. Není to lehký úkol, byli jsme vychováváni určitým způsobem. Nechte věci občas jen tak být, nechte je plynout...více si dovolte smích, ten přináší uvolnění nahromaděného napětí.

Pamatujte: Když se opakují stresy, které se nedají dobře likvidovat, organismus se vyčerpává a hyne.

Objednávka se zpracovává, počkejte prosím...