OBJEDNÁVKA

Termín

Čas je pouze orientační údaj. Budeme vás kontaktovat ohledně upřesnění.

Kontaktní údaje

V souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., v platném znění (zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, dále jen „zákon“) souhlasím se zpracováním poskytnutých osobních údajů.
OBJEDNÁVKA

Jak být trvale šťastní? Zde je krátký návod

Otázky, které si klademe po mnoho let a mnoho generací před námi i po nás. Protože si všichni přejeme být šťastní. Mít šťastné životy, šťastné manželství, šťastné děti…Ale už méně z nás ví, jak to štěstí má vlastně vypadat. Není hmatatelné, nemá žádnou vůni ani tvar. Sami totiž kolikrát ani nevíme, za čím se pinožíme, nemáme o svém vlastním štěstí úplnou představu. Máte poslední dobou pocit, že se vám trvalé a dlouhodobé štětstí vyhýbá?

Proto abysme byli šťastní, je třeba vyvinout určité úsilí. Štěstí je vnitřní proces. Velmi často se snažíme změnit něco zvenku, a doufáme, že nám bude lépe, ale ono je to přesně naopak. Rostoucí míru štěstí si můžeme sami živit svou každodenní mentální výživou. Ať se děje co se děje. Neříkám, že je to lehké, ale když to umíme, je to opojné.

Protože když se to naučíme a budeme na sobě pracovat, můžeme být šťastní bez ohledu na to, co nám přinese zbytek letošního roku( který je více než zvláštní), ale i ten nadcházející a klidně náš celý život.

Jak jste na tom právě vy se svým štěstím? Kde se nacházíte na stupnici od jedné do deseti( má oblíbená pomůcka při měření emocí na terapii, mí klienti ví). Buďte k sobě upřímní. Protože to, jak jste opravdu šťastní, můžete říct jenom vy sami. Říká se tomu „subjektivní pocit pohody“

Mnoho vědců se shodlo, že míra našeho osobního štěstí je „subjektivní stav spokojenosti.“ Tak to osobně vnímám také. Mě dělají šťastnou každodenní maličkosti. Od ranní procházky se psem, přes lahodnou kávu, když celý dům ještě spí, pak oběd s mou dobrou kamarádkou, až po psaní třeba toho článku. Večerní posezení se svou rodinou u společného jídla a naslouchání veselých historek ze školních lavic, až po čtení napínavé knihy večer v posteli a klidné usínání s tím, jak mnoho fajn věcí jsem dnes vlastně zažila. Není to vždy, ale snažím se tyto pocity vnímat, uvědomovat a živit v sobě i na další dny. Je to neustálá práce naší mysli, a proto se mi velmi líbí tato citace:

Hlídej si své myšlenky, neboť se z nich stanou slova.

Hlídej si svá slova, neboť se z nich stanou činy.

Hlídej si své činy, neboť se z nich stanou zvyky.

Hlídej si své zvyky, neboť se z nich stane charakter.

Hlídej si svůj charakter, neboť se z nich stane osud.

 

Štěstí si za peníze nekoupíš

Známá věta, že? Možná se mnou mnozí nesouhlasíte, ale je mnoho výzkumy dokázáno, že lidé s nadprůměrnými příjmy bývají jistě ve svých životech spokojení, ale jejich míra každodenního štěstí není rozhodně větší, než ostatních s průměrnými příjmy. Obvykle jsou ve větším napětí a zdaleka nevěnují více času aktivitám, které by je naplňovaly a přinášely radost.

A proto ještě jednu citaci, která je velmi trefná:

Za peníze si můžeš koupit dům, ale ne domov.

Za peníze si můžeš koupit hodiny, ale ne čas.

Za peníze si můžeš koupit postel, ale ne spánek.

Za peníze si můžeš koupit knihu, ale ne znalosti.

Za peníze si můžeš koupit doktora, ale ne zdraví.

Za peníze si můžeš koupit postavení, ale ne úctu.

Za peníze si můžeš koupit krev, ale ne život.

Za peníze si můžeš koupit sex, ale ne lásku.

Nechci tím schazovat hodnotu peněz. Patří k našemu životu a jsou velmi důležité. Dávají nám ohromnou svobodu a pohodlnost. I já ráda vydělávám peníze. Jen všechny podněty zvenku, jako věčné nákupy a hromadění nových, drahých a nepotřebných věcí, nám prostě trvalé štěstí nepřinesou. Přinesou nám momentální krátkodobou radost.

„Jen velmi málo je potřeba ke šťastnému životu. To všechno je v tobě, ve tvém způsobu myšlení“

(Marcus Aurelius)

Jednouše řečeno, naše myšlenky utváří směr našeho života. Proto štěstí nelze nastavit bez šťastného nastavení naší mysli. To abyste byli spokojení a udrželi svou dávku potřebného štěstí, je třeba začít měnit nejprve své myšlenky.

Štěstí je vědomá volba a každý tuto volbu máme. Je to způsob, jakým vystihujeme sami sebe. A když se rozhodnete označovat sami sebe za šťastné, začnete se tak i pomalu cítit.

„Pamatuj si, že štěstí nezávisí na tom, kdo jsi nebo co máš. Závisí jedině na tom, co si myslíš.“

(Dále Carnegie)

Pokud si o sobě budete myslet, že jste k ničemu, neschopní a že nejste dost dobří, pravděpodobně jimi budete. Pokud si však nastavíte ve své mysli, že jste šťastní, spokojení a schopní, pak se opravdu tak stane.

Schválně, jen tak pro sebe si někdy zapište, jak často používáte slovní spojení: „jsem šťastný/á“ Budete možná překvapení, že až tak často to nebude. Jestli vůbec. Vím, že vás při čtení tohoto návodu na štěstí možná napadá otázka: " jak mám vnímat štěstí, když se tady děje, to co se momentálně děje. Kdy vše válcuje covid a strach okolo něj". Ale právě proto je třeba stav štěstí uvnitř sebe začít živit a víc vnímat, aby naši mysl a tělo ochránilo.

A taky vás třeba napadá,  jestli je opravdu nutné říkat si a omílat ve své hlavě „jsem šťastný“ , abych opravdu šťastný byl? Opravdu se to vyplní? Ano vyplní.

Nikdy totiž nebudete šťastnější, než za jak šťastného se sami považujete.

Jednoduše řečeno, shrnuto a podtrženo: stáváte se tím, čemu věříte.

Tak hodně štěstí.

Objednávka se zpracovává, počkejte prosím...