OBJEDNÁVKA

Termín

Čas je pouze orientační údaj. Budeme vás kontaktovat ohledně upřesnění.

Kontaktní údaje

V souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., v platném znění (zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, dále jen „zákon“) souhlasím se zpracováním poskytnutých osobních údajů.
OBJEDNÁVKA

Štve vás, když vám plán nevyjde dle vašeho očekávání?


Často přichází zklamání, když naše očekávání nejsou naplněna.
 
Znáte ty pocity?
 
Nevím jak vás, ale mě často zaráží, že i přesto, že si žijeme docela v blahobytu, máme spousty příležitostí, jsme obklopení nejmodernějšími technologiemi a na vše máme moře aplikací, proč stále nejsme šťastní?
 
Mám pro vás jednu z možných odpovědí na velkou část této zapeklité otázky.
 
Stalo se mi to docela nedávno. Byl pátek podvečer, končila jsem jeden z mých seminářů, loučila se s nadšenými účastníky, poklidila nádobí, protáhla se po celém dni, dopila kávu a zamykám kancelář.
 
Těším se na dnešní večer s přáteli, na společnou večeři a chladný drink v naší oblíbené restauraci.
Děti by měly být u svých kamarádů na noc, alespoň mi to muž slíbil, že vše zařídil. Prostě se těším a cestou v autě přemýšlím, co si obléknu na sebe a co dobrého si dám k jídlu.
 
Vstoupím do domu a během několika sekund cítím, že vše bude jinak.
Dcera zůstala doma. Kamarádka prý jela k babičce. Syn je pryč a můj muž také. V kuchni na stole jsou špinavé talíře, několik ulepených skleniček od šťávy a spousta nádobí ve dřezu. Ze zahrady na mě zírá hladový a nevyvenčený pes. Kouknu se na mobil, kde mi cinkla zpráva od mého muže: "Hrajeme ještě jeden set a pak jdeme s klukama na jedno. Kámoši to zrušili, jejich syn má teplotu."

Začalo to ve mě bublat jako v sopce před výbuchem. Vztek se mi hrnul do hlavy, pak ho vystřídal smutek a pak......

Asi si dovedete představit mé zklamání, které sílilo ve vztek a naštvání.
Ale kam tím mířím?
 
Jedním z nějvětších problémů, kterým trpíme, jsou naše neustálá očekávání. Máme jich spoustu, všude a na všechno. Vůči našim partnerům, dětem a jejich skvělým známkám ve škole, o jejich fungování doma, o jejich chování a prostě o tom, jak by to všechno mělo být. Ale ono to ne vždy tak je.
 
V ten páteční podvečer jsem si vztek vybila trochu na dceři, že neuklidila ten binec v kuchyni, šla jsem se uklidnit ven se psem, hned něco zhltla ve stoje přímo u otevřené lednice, převlékla se do domácího úboru a šla se koukat na tv, kde nic nedávali.
 
V duchu jsem si pro sebe nadávala, „no jo, tak já celý týden pracuju a ani na tu večeři společnou nejdeme, příjdu domů a je tu jen bordel, který nikdo neuklidí a můj muž se jde bavit s kamarády na pivo.“
 
Pokud ale realita našeho očekávání odpovídá, jsme spokojení, šťastní a veselí. Když však neodpovídá, jsme vykolejeni, naštvaní a nespokojení.
Pokud se věci neodehrají přesně, jak jsme si je naplánovali, budeme zklamaní a cítit  křivdu.
 
Jak s tím pracovat?
 
Někdy totiž stačí změnit jedno slovo a místo slova OČEKÁVÁNÍ je dobré pracovat se slovem MOŽNOST, nebo ještě lépe MOŽNOSTI. I tu svou představu příběhu můžeme nechat stejnou, jen je potřeba změnit svůj přístup.

Říct si v duchu: líbilo by se mi, kdyby to bylo takto, ale není to nutnost.
Právě díky slovu MOŽNOSTI máme otevřenou perspektivu a záložní alternativu, že se událost může odehrát i jinak:)
 
To co vám tím chci říct je cíleně udržovaná spokojenost za každé situace a mít v hlavě i možné alternativy.

 

Až příjdu příště večer domů, bude tam naštvaná dcera, které večer nevyšel a můj muž bude na tenise, vezmu si z toho jen to dobré. Půjdeme společně na dlouhou procházku, popovídáme si, uděláme si lívance, které milujeme, pustíme si k tomu hudbu nahlas, která se nám dvěma líbí, já si dám sklenku chlazeného vínka, povečeříme spolu na naší terase a pak mrkneme na nějaký romantický film.
 
Rada závěrem, vyzkoušejte na sobě.
Zeptejte se sami sebe a uvědomte si:
Vůči komu mám svá očekávání?
Jaký tip očekávání mívám a v jakých situacích?
Jakou jinou možnost mám, aby mi bylo dobře, když má představa úplně nevyjde?
 
Příště se zamyslíme nad dalším kazičem našeho štěstí, což je velké téma, ale to až příště, ať se máte na co těšit:)

 

Objednávka se zpracovává, počkejte prosím...